Wednesday, January 03, 2007

 

La Barcelona europea

Vaig anar a una escola anomenada “Aula escola europea”. Es podria pensar que l’especificació del nom ve per recalcar que no era espanyola o francesa com podrien fer pensar els seus orígens. Però no es tracta d’una escola especialment nacionalista catalana, en canvi sí que va adoptar alguns dels aspectes educatius europeus com la puntuació (alemanya de l’1 al 7) o algunes assignatures ensenyades en francès i anglès.
A la nostra ciutat li passa el mateix, és europea. Sempre avocada més a la resta d’Europa que a la resta de l’Estat. Barcelona és oberta, mira al Nord, és moderna. En canvi Madrid és castissa, centra les diferents cultures espanyoles i és clàssica. Darrera aquest tòpic/veritat hi ha tot un seguit de conseqüències que hem de pagar els barcelonins. Som europeus i ens hi sentit perquè som més tancats, respectem més les normes, creiem més en la mescla de cultures europees... i som moderns, tot és nou i polit. S’ha arreglat el port, el Born i ara el Raval i tot ben maco i ben posadet. Complim els horaris dels locals, ens foten fora de les terrasses a cop d'aigua per la BCNeta a la 1 del matí, a les 3 dels bars i a les 6 a empentes de les discoteques. Tot per respectar els veïns. Tanquen la Cibeles, amb una nova legislació, i ara la Paloma, la discoteca amb els voltants més silenciosos que mai he conegut.
Capítol a part mereixen les motos: sort en tenim dels que en circulem, sinó el trànsit arribaria fins la Jonquera, i en canvi ens multen només als qui tenim papers i ens volen posar les coses més difícils amb l’aparcament. Això sí, quedarà una Barcelona neta, arreglada, silenciosa i il·luminada en el punt just. Com diria un amic meu “convergent”, tot i CiU no estar a l’ajuntament. L'última ha estat l’afer de les creus de les farmàcies: Fan una llum que no pot ser, semblen putis! Clar que sí, ben fet home, no hi ha més feina a fer.

En fi, quedarà una Barcelona trista, europea. Malgrat tot jo pagaria aquest preu si a canvi tingués la gran virtut de la resta de capitals europees, el seu sou. Som diferents, i s’ha d’admetre. Potser s’hauria de pensar com tocar menys els collons al ciutadà i ajudar-los més. No m’agrada el model francès de repartir agents amb semi-automàtiques per tots els punts neuràlgics del país, ni l’excessiva presència d’agents als EUA. Però un Guàrdia Urbà serveix per més coses que posar multes i fer controls per la nit. Vivim en una de les millors ciutats del món, si us plau, no ho espatllem.

Comments: Post a Comment



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?